GOLEM keyboard project

Wiring of rotary encoders

Egy rotary encoder bekötéséhéz két-három plusz pinre lesz szükséged! Kettő az encoder tekergetéséhéz, egy a gombnyomás kezelésének. (Plusz egy VVC és föld.) De ha a gomb belefér a mátrixodba, akkor ez a pin kipipálható.

Nálam éppen volt három szabad pin még egy pro micron is, de elsőre úgy tűnt, hogy két encodert már az onboard ledek meghekkelésével sem tudtam volna beleszorítani a 18+2-es keretbe. (Második megközelítésre kiderült, hogy az encodereken kívül még egy led strip is beleférne a konfigba.)

Szerencsémre a S.Torm mátrixában az agresszív staggering miatt van néhány lyuk: egy-egy fél 5x5-ös mátrixából két oszlop is csak négy kapcsolót tartalmaz. Így egy ilyen lyuk helyére beköthető az encoder gombnyomása, a tekergetésre pedig így elég két pin.

Ettől függetlenül a pinek száma adott projekttől függően szűk keresztmetszet lehet, érdemes előre gondolkodni, és ha szükséges, még a tervezési fázisban szétnézni valami több pinnel felszerelt development board után (pl. Teensy, Proton C stb.).

A programozáshoz jó támpont a qmk dokumentáció, de nekem ezzel hibát jelzett a compiler. A megoldás egy plusz sor volt a config.h-ban, ami az encoderek számát definiálta - egyébként a fordítás hibaüzenetének megfelelően, tehát elég azt követni.

Ha friss a qmk-d, akkor erre nem lesz szükséged, az enyém régebbi volt, mint amihez a qmk encoder doksi készült.

Alps EC11