This page in English...Thury Levente:
Életfa

Ezt a rendszert Életfának, és szefirotnak hívják. Egyes pontjai a szefirák. A világot jelképezi, az Isten megnyilvánulását, Istent, mint önmaga alkotását, és az alkotás folyamatát.
Kabbalisták készítették, használták, bővítették és értelmezték.
Nem vagyok elég okos, de állandóan igyekszem tanulni és gondolkodni. Ez az igyekezetem egyedül nem segített felfogni a rendszert. A kezem ügyességével, csak a szemem tapasztalatával együtt tudtam valamit felfogni belőle.
A következőt: az értelem egyedül túl logikus, és szikár, a valóság pedig túl dús, és egyedi. A kettő összeillesztése, a valóság, és amit gondolok róla, az a realitás.
Az elmélet és a tapasztalat együtt egy organikus rendszer. Pontosan úgy működik mint az agyag. Az ásvány, és az én szándékom együtt a szobor. És amikor csinálom, itt megnyomom, és ott kidudorodik.
Ez a szefirot, mint a világ, egy billegő egyensúlyrendszer, pontjai kölcsönhatásban vannak egymással, elsősorban ellentétpárjaikkal.
Kérem engedjenek meg néhány példát elmondani arra, hogy hogyan használom a kabbalista módszert:
A megemészthetetlen holokauszt nagyanyámat, nagynénéimet, unokahúgomat, és sok távolabbi rokonomat vitte el. Se ők, se Önök ne haragudjanak meg rám, de haláluknak hasznát is látom. Éspedig, hogy a kultúrvilágnak eszébe se jut pogromokat csinálni, és ha nem is szereti, de azóta elviseli a kisebbségeket.
A rabbinikus hagyomány szerint Isten kegyelemmel (Hesed) és józan ésszel (Gevurah) ítélkezik. Ha csak kegyelemmel ítélne, egyértelműen bűnösök volnánk, mert csupán a bűnösnek van szüksége kegyelemre. Ha józan ésszel ítélne, csak elítéltetnénk, mert bűnösök vagyunk.
A harmadik példám a foglalkozásomra vonatkozik: érzelmi- értelmi egyensúlytalanságaimat szobrok készítésével tartom rendben. Mivel ez a foglalkozásom, ebből is élek. Háborgok, ezért szobrot készítek, szobrot készítek, ezért élek és háborgok.
A rendszer használható a mai világ nagy kérdéseinek, a szellem és anyag egyensúlya billenéseinek, a kultúravesztés rémségeinek, vagy akár a politikai változások elviseléséhez. (Kelet-Európából jövök). Éppen úgy használható a pszichológusoknál elemzett legmélyebb személyes ellentmondásaink egyeztetésére.
Fel szeretném hívni még valamire a figyelmet: a Szépség isteni emanációja áll az Életfa középpontjában. A legtöbb egyensúlyt tartalmazza, minden más emanációval kapcsolata van.
Kérem, ne felejtsék: A SZÉPSÉG.